Jelenlegi hely

Egyházi hírek

Üzenet a jövőnek
Sport és kultúra

Üzenet a jövőnek

2014. 07. 04.
| Munkatársunktól

2014. július 2-án került átadásra az a bonyhádi holokauszt emlékmű, amely impozáns és egyben megindító Mementóként áll a város egyik központi részén, az egykori zsidó iskola helyén.

A mintegy háromméteres, látványos alkotás vészvillogóként kiált a jövőbe és minden egyes eleme üzenetet hordoz magában. 

Az emlékezés több mint a múlt felelevenítése vagy a régi időkről való elmélkedés. Az emlékezés sokkal inkább egy olyan üzenetküldés, amely idős és fiatal generációt egyaránt megszólít.

A képre kattintva, kérjük, tekintse meg a galériát!

Az idős embereknek kötődést és a fájó múltból való megnyugvást, a fiatal generációnak pedig felhívást, és egyértelmű figyelmeztetést, hogy a múlt borzalmai soha ne történhessenek meg újra. Ezt a küldetést tölti be a bonyhádi holokauszt emlékmű is.

Az emlékmű avatás és a hozzá kapcsolódó Elfeledett arcok elnevezésű helyi áldozatokra emlékező kiállítás szervezője és főszponzora a Soha többé Soá! alapítvány. A rendezvényen több prominens személyiség is részt vett és beszédet mondott. Köztük Ilan Mor Izrael, állam nagykövete; Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke; Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere; Geiger András, a Mensch Alapítvány elnöke; és a bonyhádi születésű Pesach Singer rabbi Jeruzsálemből

A rendezvényen felszólalt továbbá Pasitka Hermann, képzőművész, az emlékmű tervezője, valamint Matos Kálmán, a Soha többé Soá! Alapítvány elnöke.

A rendezvényen fellépett a Wing Singers Gospel Choir, valamint a bonyhádi származású Ambláczky Eszter, aki énekével nagy hatást gyakorolt a résztvevőkre. Énekkel, zenével közreműködött még a Sabbath Song együttes három tagja, illetve előadásával még Szabó Réka hegedű- és Farkas Áron csellóművész is.

A történelem darabkáiból összerakott emlékmű

Az emlékmű formája két háromszögből álló Dávid csillagot jelképez. Az egyik háromszög durván zsaluzott vasbeton, a másik háromszög két földből feltörő sínpárból rajozódik ki. A durva kiképzésű vasbeton a nácizmus brutalitását, elviselhetetlen terhét jelképezi. A két égbe meredő, összetartó vasúti sín pedig a koncentrációs lágerekbe hurcolt zsidók utolsó útjára utal.

A két sín közé erősítve vastag, törhetetlen biztonsági üveg került, melyen a Bonyhádról halálba hurcolt zsidó áldozatok nevei - pontosan 1222 név - olvashatók. A két sín között szappanbuborékként feszülő üvegen megjelenő nevek az emberi sors törékenységét, sebezhetőségét, a kiszolgáltatottságot, ugyanakkor az ártatlanságot is sugallja.

A nevek megjelenítése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy kellően érzékelje, nem statisztikai adatok, hanem személyek, gyerekek, öregek, családok, ártatlan átlagemberek, megismételhetetlen életek vesztek kárba a Holokauszt borzalmaiban.

A neveket hordozó üvegtáblát alulról, a kavicságyba süllyesztett erős kültéri reflektorral kerül megvilágításra.

Az emlékmű létrejöttéhez a legnagyobb adománnyal és szakipari munkával a bonyhádi Hit Gyülekezete járult hozzá, illetve a lebonyolításban a szekszárdi és pécsi Hit Gyülekezete is aktívan részt vett.

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások


Egyház és társadalom
2016. 01. 28.

Holokauszt áldozataira emlékeztek Sopronban

Egyház és társadalom
2016. 06. 09.

Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Konferenciája

Egyház és társadalom
2016. 04. 25.

Amikor érdemes megbotlani…

Egyház és társadalom
2016. 02. 25.

Izrael állam nagykövete a Hit Parkban