Jelenlegi hely

Egyházi hírek

Üzenet a jövőnek
Sport és kultúra

Üzenet a jövőnek

2014. 07. 04.
| Munkatársunktól

2014. július 2-án került átadásra az a bonyhádi holokauszt emlékmű, amely impozáns és egyben megindító Mementóként áll a város egyik központi részén, az egykori zsidó iskola helyén.

A mintegy háromméteres, látványos alkotás vészvillogóként kiált a jövőbe és minden egyes eleme üzenetet hordoz magában. 

Az emlékezés több mint a múlt felelevenítése vagy a régi időkről való elmélkedés. Az emlékezés sokkal inkább egy olyan üzenetküldés, amely idős és fiatal generációt egyaránt megszólít.

A képre kattintva, kérjük, tekintse meg a galériát!

Az idős embereknek kötődést és a fájó múltból való megnyugvást, a fiatal generációnak pedig felhívást, és egyértelmű figyelmeztetést, hogy a múlt borzalmai soha ne történhessenek meg újra. Ezt a küldetést tölti be a bonyhádi holokauszt emlékmű is.

Az emlékmű avatás és a hozzá kapcsolódó Elfeledett arcok elnevezésű helyi áldozatokra emlékező kiállítás szervezője és főszponzora a Soha többé Soá! alapítvány. A rendezvényen több prominens személyiség is részt vett és beszédet mondott. Köztük Ilan Mor Izrael, állam nagykövete; Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke; Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere; Geiger András, a Mensch Alapítvány elnöke; és a bonyhádi születésű Pesach Singer rabbi Jeruzsálemből

A rendezvényen felszólalt továbbá Pasitka Hermann, képzőművész, az emlékmű tervezője, valamint Matos Kálmán, a Soha többé Soá! Alapítvány elnöke.

A rendezvényen fellépett a Wing Singers Gospel Choir, valamint a bonyhádi származású Ambláczky Eszter, aki énekével nagy hatást gyakorolt a résztvevőkre. Énekkel, zenével közreműködött még a Sabbath Song együttes három tagja, illetve előadásával még Szabó Réka hegedű- és Farkas Áron csellóművész is.

A történelem darabkáiból összerakott emlékmű

Az emlékmű formája két háromszögből álló Dávid csillagot jelképez. Az egyik háromszög durván zsaluzott vasbeton, a másik háromszög két földből feltörő sínpárból rajozódik ki. A durva kiképzésű vasbeton a nácizmus brutalitását, elviselhetetlen terhét jelképezi. A két égbe meredő, összetartó vasúti sín pedig a koncentrációs lágerekbe hurcolt zsidók utolsó útjára utal.

A két sín közé erősítve vastag, törhetetlen biztonsági üveg került, melyen a Bonyhádról halálba hurcolt zsidó áldozatok nevei - pontosan 1222 név - olvashatók. A két sín között szappanbuborékként feszülő üvegen megjelenő nevek az emberi sors törékenységét, sebezhetőségét, a kiszolgáltatottságot, ugyanakkor az ártatlanságot is sugallja.

A nevek megjelenítése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy kellően érzékelje, nem statisztikai adatok, hanem személyek, gyerekek, öregek, családok, ártatlan átlagemberek, megismételhetetlen életek vesztek kárba a Holokauszt borzalmaiban.

A neveket hordozó üvegtáblát alulról, a kavicságyba süllyesztett erős kültéri reflektorral kerül megvilágításra.

Az emlékmű létrejöttéhez a legnagyobb adománnyal és szakipari munkával a bonyhádi Hit Gyülekezete járult hozzá, illetve a lebonyolításban a szekszárdi és pécsi Hit Gyülekezete is aktívan részt vett.

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások