Jelenlegi hely

Egyházi hírek

Kereszttűzben a Hit Gyülekezete?
Egyház és társadalom

Kereszttűzben a Hit Gyülekezete?

Facebook live

2018. 03. 30.
| Morvay Bátor

Miért egyszemélyű a vezetés? Miért félünk a politikától és miben változott meg a gyülekezet az elmúlt harminc évben? – ezekre a kérdésekre válaszolt Németh Sándor a csütörtök esti facebook-os élő közvetítésben, ahol Kulifai Mátéval beszélgettek arról, hogy miért és kik indítottak össztüzet a gyülekezetre és a személyére.

A bevezető húsvéti kérdésre reagálva a lelkész elmondta, mennyire károsnak tartja az értelmetlen és pogány szokások elterjedését a feltámadás ünnepén. Változást szerinte az hozna, ha a zsidóság újra Jeruzsálemet és a Templom-hegyet tekintené a hitélete központjának.

Család, ima, olvasás és persze istentisztelet

– ezt jelenti Németh Sándor számára a húsvét időszaka.

A központi témára rátérve, Máté megkérdezte tőle, hogy miért is van kereszttűzben a Hit Gyülekezete, ugyanis aki a médiát követi, észrevehette, hogy Sándor személye mind pozitív, mind negatív szempontból a kampány fókuszába került. Egyes internetes portálok szerint emiatt "megosztás és feszültség" van a közösségben.

Erre úgy válaszolt, hogy a 98-as szakadás „húsz éves évfordulója” alkalmából többen úgy gondolják, Orbán bukása esetén Németh Sándor is követné őt a bukásban, ezért felerősítették ellene és a gyülekezet ellen a támadásokat. Ez persze nem igaz, mert nem emberben, hanem Jézus Krisztusban bíznak a „hitesek”. A gyülekezettel szembeni vádak pont úgy egy „eretnek egyházkoncepción” állnak, mint amit húsz éve fogalmaztak meg az ellenségeink.

Egyesek szerint, ha Orbán Viktor bukik, akkor Németh Sándor is követi…

Arra, hogy a támadói szerint a 80-as évekhez képest a személye és Hit Gyülekezete mintha "kifordult" volna önmagából, úgy reagált, hogy ha ma találkozna a harminc évvel ezelőtti önmagával, akkor az gratulálna neki, és nem kritikával illetné. Jó a lelkiismerete a rendszerváltás utáni időszakkal kacsolatban, mert a szellemi életben, az Úrral való személyes viszonyban, az elkötelezettségben és a korábban nehézséget jelentő tűrésképességben is fejlődést tapasztalt.

Nem ingyen kenyeret eszek, hanem keményen odateszem magam az Úr munkájába

A gyülekezet szintén, földalatti egyházból nagy létszámú intézménnyé vált, amit a társadalom elfogad és tisztel. Minden közösségnek és közéleti személynek vannak ellenségei, ez Magyarországon elkerülhetetlen.

Máté felvetette, hogy a legfőbb „támadási felület” az "egyszemélyű", vagy hierarchikus tekintélyrend létezése a gyülekezetben. Németh Sándor szerint, akik ezekkel támadják nincs tapasztalatuk a vezetéssel kapcsolatban, nem lehet munka és teljesítmény nélkül állandóan érvelni. Szükség van arra, hogy valaki kimondja a „végső szót”. A nyugati társadalmakban kőkemény tekintélyrend van az egyházakban, ahol káosz van, ott általában nem maradnak meg a keresztények, hanem visszacsúsznak. Ez nem áll ellentétben Isten vezetésével, mert az elhívás és az ajándék tőle származik és a feladatott is Ő jelöli ki. A tekintély feltételeit pedig a Biblia pontosan rögzíti a presbiteri követelményeknél.

Németh Sándor egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a külvilág „tekintély ellenessége” befolyásolja a hívők viszonyulását a bibliai normákhoz. Az Ó- és az Újszövetség is azt mutatja, hogy Isten munkája konkrét személyektől függ, akiket szolgálati ajándékoknak nevez a Biblia. Például Pál, Jakab, Péter és az apostolok ilyen tekintéllyel rendelkezetek, ezért a döntésekben az élen jártak. A karizmatikus tekintélyt is számon lehet kérni, de csak Isten igéje alapján, nem pedig önkényesen.

A katolikus egyház hierarchiája és a karizmatikus tekintély között ég és föld a különbség

Máté szerint sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a keresztények, amikor közélettel foglalkoznak akkor támogathatnak-e olyan személyeket, akik erkölcsileg és a tízparancsolat szempontjából kifogásolhatóak? Sándor erre Círusz és Nabukonodozor példájával válaszolt, akiket Isten a szolgáinak nevezett, pedig okkult és erkölcstelen királyok lehettek, de egy adott korban mégis ők teljesítették Isten akaratát.

A napjaink példájaként közéjük sorolta Donald Trump adminisztrációját, aki magánéletében bűnök sorozatát követte el – például házasságtörés – de a kereszténység, sőt az egész világ sokat köszönhet neki. Netanjahu szintén többszörösen elvált ember. A királyokat Isten egészen más szempontok alapján ítéli meg.

Ha megnézem ezeket az elnököket, vagy miniszterelnököket és morálisan vizsgálom az életüket, akkor azt kell mondanom, hogy legmagasabb erkölcsi szinten Orbán Viktor áll.

Ahhoz, hogy a keresztények hatékonyak tudjanak lenni a politikában, nem elégséges a templomba járás és a formalizmus - mondta, majd kiemelte, hogy a hazai vallásos közegben miért egyedül a Hit Gyülekezete az, aki hatékonyan, nyíltan és őszintén kifejti véleményét a választásokkal kapcsolatban. A társadalmi befolyás nem az ördögtől van, hanem a keresztények erejét mutatja az, ahogy értékrendjüket képviselik a környezetükben a házassággal, a családdal és a nemzettel kapcsolatosan. 

Mikor akarnak a keresztények beszélni az Egyesült Európa veszélyéről, a Jelenések 13. fejezetéről és a 4. dánieli birodalomról? Jézus visszajövetele után?

Mutatta ki az ellentmondást Németh Sándor a Biblia üzenete és a vallásos világ politikai apátiája között.

A - több mint egy órás - felvételt Németh Sándor húsvéti buzdítása zárta, majd imával fejezte be az adást.

A teljes beszélgetés - 2018.03.29.

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások