Jelenlegi hely

Egyházi hírek

Keresztények elleni merénylet Pakisztánban
Külföld

Keresztények elleni merénylet Pakisztánban

2016. 04. 01.
| Horváth Ivett

Demonstrációval és nemzetközi petícióval igyekeznek felhívni a pakisztáni kormány figyelmét az országban élő keresztények helyzetére a British Pakistani Christian Association (BPCA) nevű szervezet tagjai. A kezdeményezést megelőzően március 27-én 73-an – közülük 29 gyermek – vesztették életüket és több százan sebesültek meg a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban, ahol a húsvét megünneplése alkalmából összegyűlt hívők ellen merényletet hajtottak végre.

„Felszólítjuk a pakisztáni kormányt, hogy lépjenek fel az országukban működő szélsőségesekkel szemben. El kell fogni és igazságszolgáltatás elé kell állítani azokat, akik részt vettek a legutóbbi bombatámadásban” – hangsúlyozták a szervezők. „Sőt, a támadásban érintett családokat kárpótlásban kell részesíteni, hogy képesek legyenek újjáépíteni összezúzott életüket” – szerepel az általuk indított petícióban, melyben többek között az indiai, brit és amerikai kormányt is felszólítják a keresztényüldözés „népirtást megközelítő” mértékének elismerésére. A húsvét vasárnapján elkövetett támadásért felelősséget vállaló radikális iszlamista csoport, a Jamaar-ul-Ahrar képviselői is kijelentették, hogy célpontjuk kifejezetten a keresztények voltak.

A közel 190 millió lakossal bíró ázsiai országban jelenleg két százalékra tehető a keresztények aránya, akikkel szemben rendszeresen követnek el véres atrocitásokat iszlamista támadók. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2015. márciusában 14 ember halálát okozták öngyilkos merénylők, akik egyidejűleg két templomnál hajtottak végre bombarobbantást. 2013-ban pedig 78-an veszítették életüket egy vasárnapi mise után, amikor Pesavar városának 130 éves temploma mellett követett el öngyilkos merényletet egy terrorista. 

A Pakisztánban élő keresztényeknek gyakran kell szembenézniük a hatóságok közömbösségével az őket ért támadások után; továbbá a hétköznapok során rendszeresen megszégyenítésben van részük – amit az is jól bizonyít, hogy sokszor csak a legalacsonyabb presztízsű munkakörökben alkalmazzák őket, és túlnyomóan a társadalom alsó perifériájára szorítva kell élniük. A muzulmán hitről kereszténységre áttérő lakosok beszámolói szerint állandó fenyegetésnek vannak kitéve azok, akik a Biblia igazságai mellett döntenek.

(A kép forrása: https://www.churchtimes.co.uk)

 

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások