Jelenlegi hely

Egyházi hírek

Izrael 70. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron
Egyház és társadalom

Izrael 70. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

2018. 05. 08.
| Hit Gyülekezete - Székesfehérvár

Izrael állam újjászületésének 70. évfordulójára emlékezett a Székesfehérvári Magyar - Izraeli Baráti Társaság és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség. A Hotel Magyar Király kupolatermében megtartott ünnepség fővédnöke Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Joszef Amrani Izrael Állam nagykövete volt.

A Magyar – Izraeli Baráti Társaság nevében Mészáros László elnök, a székesfehérvári Zsidó Hitközség nevében pedig Neubarth István elnök köszöntötte az ünneplőket, aki egyúttal Joszef Amrani nagykövet üzenetét is tolmácsolta, majd Goldmann Tamás a MAZSIHISZ alelnöke osztotta meg gondolatait. Az ünnepségen megjelentek a történelmi egyházak helyi képviselői is.

Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében elmondta: „Ha egymást tiszteljük, melynek alapja egymás történelmének, kultúrájának ismerete, akkor biztos, hogy a napi nehézségeken és problémákon is sokkal könnyebben tudunk úrrá lenni. Izrael történelme tele van olyan példával, ami üzen mindenki számára a Földön.” - mondta, majd beszélt arról, hogy milyen fontos a zsidó és a keresztény kultúra megőrzése, ami nem csak a múltunkat, hanem a következő évszázadainkat is meg fogja határozni.

Egyre nagyobb szükség lesz arra, hogy közösen, egymásnak is biztonságot adva megvédjük közös értékeinket.

A magyar zsidóság történelméről Szántóné Dr. Balázs Edit és Dr. Róbert Péter történészek, az OR-ZSE egyetemi docensei tartottak előadást. A modern Izraelről Dr. Grüll Tibor ókortörténész, az MTA doktora és Morvay Péter publicista beszélt, majd rövid szünet után ősi és modern zsidó dallamok csendültek fel Klein Judit és a Haverim együttes előadásában.

A rendezvényen a Hit Gyülekezetét Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei képviselték.

A képre kattintva, kérjük, tekintse meg a galériát!

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások