Jelenlegi hely

Egyházi hírek

A Hit a szabad piac
FotóNémeth Sándor beszédet mond a Hit Gyülekezete első sajtótájékoztatóján (1989.06.06)
Egyház és társadalom

A Hit a szabad piac

The Washington Post cikke

2018. 11. 01.
| Peter Maass

Érzelmi támasz? Spirituális kapitalizmus? Honnan van ez a nyers erő? - Nem sokkal a rendszerváltás után, 1991. december végén a világ egyik legismertebb napilapja, a The Washington Post újságírója látogatott el Budapestre, hogy helyszíni riportot közöljön a leggyorsabban növekvő magyar vallási közösségről, a Hit Gyülekezetéről. A közösségünk negyvenedik évfordulója kapcsán elindított sorozatunk harmadik részében, a "Magyarország: Hit a szabad piac" címmel megjelenő írást magyar fordításban, változtatások nélkül közöljük.

 

Előző rész: Karizmatikus hit (Magyar Hírlap)

 

Peter Maass​: In Hungary, Faith The Free Market.
The Washington Post, 1991. december 23.

Ezrek harsogtak áment, miközben Németh Sándor pásztor a Milton Friedman (magyar származású Nobel-díjas amerikai közgazdász – a szerk.) stílusú evangéliumot hirdette.

Isten azért teremtett téged, hogy anyagi áldásokban részesülj és sikeres életed legyen.

- kiáltotta Németh az evangéliumi keresztény gyülekezetének. „Isten a növekedés Istene. Ha elutasítod a növekedést, Istent utasítod el.”

 

Teltházas összejövetel a Vasas sportcsarnokban

 

A teltházas sportcsarnok falai ámenek kórusától visszhangzanak. Németh épp a heti kétszeri istentisztelete egyikét tartja itt, ahol az egyik lábukról a másikra ringatózó hívők örömkönnyekre fakadva, a holnapot feledve torkuk szakadtából éneklik azt, hogy „Halleluja”. Sokan szorgalmasan jegyzetelnek, miközben Németh a vállalkozás-párti üzenetét prédikálja.

Felejtsétek el a szocializmust!

 – intette nemrég 4000 fős gyülekezetét a 41 éves termetes alkatú pásztor. „Keményen kell dolgoznod! Ha valami nem sikerül elsőre, próbálkozz tovább. Hidd el, a sírás és a panaszkodás senkit sem érdekel.”

Most, ahogy Magyarország a kommunizmusból a kapitalizmus felé veszi az irányt, egyre több embert vonz a Hit Gyülekezetében hallható tanítás, ami a fundamentalista spiritualizmust ötvözi a szabadpiac-párti közgazdaságtan eszméivel.

A Németh Sándor által 1979-ben alapított 12 fős csoport 15.000 főt számláló gyülekezetté nőtte ki magát és mára Magyarország leggyorsabban növekvő vallási felekezetévé vált.

„Ez a vallás inkább az érzelmek területén, mintsem intellektuális szinten ragadja meg az embert.” – állítja Tomka Miklós, a magyar katolikus egyház Valláskutatási Központjának vezetője. „A magyaroknak elegük van az ideológiákból, de annál nagyobbak az igényeik az érzelmek terén. A Hit Gyülekezete biztosítja ezt a fajta érzelmi támaszt.”

 

Utcai evangélizáció Kőbányán, az evangéliumot hirdeti Kulcsár Árpád történész

 

Kelet-Európában és a lassan felbomló Szovjetunió területén az emberek a nehézségek közepette erőt merítenek a vallásból. A katolikus egyház, a (dél-koreai) Egyesítő Egyház, a protestánsok, a krisnások és a baptisták egymással versengve igyekeznek híveket toborozni a leomlott vasfüggöny mögötti szinte érintetlen területeken.

Németh gyülekezetében a siker mellett feltűnő az a nyers energia, amit a közösség egy olyan országban képes felszabadítani, ahol ma is ritka hollónak számít a lelkesedés.

Magyarországon – a viszonylag jó gazdasági teljesítmény ellenére – még mindig a világon a legmagasabb az öngyilkosok aránya.

De amikor a Hit Gyülekezetében Németh belekezd a prédikációba vagy amikor a tíz fős zenekar egy lendületes dobos és szólógitáros vezetésével ébredési dalokat játszik,

a hívők olyan élénken ugrálnak és kiabálnak, mint a részvénykereskedők a tokiói tőzsdén.

Ahogy a teremben a hőmérséklet gyorsan emelkedik, kezdenek lekerülni az eleinte kötelességszerűen viselt zakók is.

 

Közel 80 ezres fasizmzus elleni Charta-tüntetés 1992-ben, aminek szervezésében és anyagi támogatásában döntő szerepet vállalt a Hit Gyülekezete

 

Németh segíti az újjászületett kapitalistákat, és megnyugtatja őket arról, hogy nincs semmi gond azzal, ha javakat gyűjtenek, amit egykor tiltottak a számukra. Számos fiatal követője nyugati stílusú ruhákat, feltűnő karkötőket vagy arany nyakkendőtűket visel. Néhányan BMW-vel járnak az istentiszteletekre. A Budapest felkapott belvárosában található gyülekezeti iroda berendezése modern vállalati stílusú, üvegasztalokkal, bőrfotelekkel és süppedős szőnyegekkel.

Szeretnénk meggyőzni a gyülekezeti tagokat arról, hogy ne irigyeljék a jómódú embereket, hanem igyekezzenek inkább ők is azokká válni.

 – mondta Németh derűsen nevetve az összejövetel után készült interjúban. Vonzó stílusa meglepően eltér külsőjétől, ami inkább egy múlt századi utazó Biblia-árusra emlékeztet. „Ez nem azt jelenti, hogy ne kellene törődnünk a szükségben lévőkkel, de a semmiből nem tudunk mit adni nekik. Hagynunk kell az embereket élni és növekedni, hogy legyen miből adniuk.”

Ez az üzenet eléri a társadalom minden rétegét. Két fontos parlamenti képviselő is tagja a Hit Gyülekezetének, amely szoros kapcsolatban áll a legnagyobb magyarországi ellenzéki párttal. A tavalyi választási kampányban (az 1990-es első szabad választáson – a szerk.) a gyülekezet tagjai a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) a legszorgalmasabb aktivistái között voltak.

 

A rendszerváltás egyik kulcseseménye: Tiltakozás a bős-nagymarosi vízlépcső ellen,
háttérben a gyülekezet monilója (1988) Forrás: Fortepan

 

Némethet és gyülekezetét komoly politikai elismerés veszi körül a kommunizmussal szembeni küzdelmük miatt, és részben ez is magyarázza a népszerűségüket. Ezzel szemben a katolikus egyház – amely még mindig a legnagyobb vallásnak számít Magyarországon – hitelességét gyengíti az, hogy nyíltan együttműködött az ország kommunista rezsimjével.

Még rocksztárok is csatlakoznak hozzájuk. Pajor Tamás, aki egyike Németh országosan ismert követőinek, az „Amen” nevű keresztény együttes énekese és gitárosa. A gyülekezethez való csatlakozása előtt Pajor egy újhullámos együttes, a Neurotic frontembere volt, akik produkcióik során csirkéket is lefejeztek a színpadon.

„Sok más emberrel együtt én is megtapasztaltam és megismertem Istent a gyülekezetben.” – állítja a 28 éves Pajor, aki felhagyott a drogozással és lecserélte a punkzene világát az élethosszig tartó házastársi hűségre, tiszta ingekre és lakkcipőkre. Már nem mészárol csirkéket.

 

Pajor Tamás: a punkzene világát az evangéliumra cserélte

 

Morvay Péter, egy fiatal üzletember, aki élénkpiros öltönyben érkezett az istentiszteletre, hányatott múltú egyetemistaként csatlakozott a gyülekezethez pár évvel ezelőtt. Korábban a hallgatótársairól jelentett a titkosrendőrségnek, ami a hanyatló kommunizmus éveiben az egyetemről történő kizárással fenyegetve bírta együttműködésre – párosítva ezt az egyesült államokbeli ösztöndíj ígéretével.

Végül megmondta az ügynököknek, hogy szálljanak le róla, bocsánatot kért azoktól, akikről jelentett, és csatlakozott a Hit Gyülekezetéhez. Nem terheli a piszkos múlt, annak köszönhetően, hogy Németh üzenetében hangsúlyozza: ha valaki befogadja Jézus Krisztust a szívébe, minden bűnére teljes mértékben bocsánatot nyer. Katolikus-stílusú imádságok, gyónás és áldozás nem szükségesek ehhez.

Nincs okom, hogy bűnösnek érezzem magam.

– mondta Morvay mosolyogva.

 

Magyar Nemzet: Törvényes vallásfelekezet a Hit Gyülekezete 
Példaképük a korai egyház szellemi-erkölcsi arculata
1989. június 8.

A Hit Gyülekezete vallási közösség egy évtizedes történetéről, a független szervezetekkel való kapcsolatairól, jövőbeli terveiről tájékoztatták a sajtó képviselőit a közösség vezetői szerdán a Budai Vigadóban.

Az Állami Egyházügyi Hivatal május 26-i hatállyal nyilvánította törvényesen elismert vallásfelekezetté a Hit Gyülekezete vallási közösséget, Németh Sándor vezető pásztor elmondta: a Hit Gyülekezete teljes evangéliumi alapokon álló karizmatikus keresztény közösség. Az egyetemes egyház azon részéhez tartozik, amelynek példaképe a korai egyház erkölcsi és szellemi arculata. A közösség 1979-ben hét tagú imacsoportból fejlődött ki, ma 2000-nél is több tagot számlál. Célkitűzései között szerepel új stílusú egyházi kultúra, művészet és zene kialakítása is.

Uzoni Péter lelkész a gyülekezet és a hatóságok közötti múltbeli konfliktusokat elevenítette fel. Elmondta, hogy számos tagjukat érte hite miatt hatósági provokáció, munkahelyi elbocsátás. Még az idén is előfordult, hogy egy tiszt büntetést helyezett kilátásba egy katonának, ha nem hagyja abba a gyülekezet látogatását. Mészáros István, a gyülekezet jogásza arról szólt, hogy a közösség az emberi méltóságot tiszteletben tartó közállapotok megteremtését tartja elsődlegesnek. A gyülekezet elítéli a fajgyűlölet minden formáját, támogatja a nemzetiségi és kisebbségi szabadságjogok garantálását, szolidaritást vállal az üldözöttekkel és megkülönböztetett figyelmet fordít a zsidó-keresztény kapcsolatok ápolására. (MTI - 1989)

 

Fotók: A Hit Gyülekezete sajtóarchívuma, szerkesztő: Somorjai László

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások