Jelenlegi hely

Egyházi hírek

A jövőnek épül
Egyház és társadalom

A jövőnek épül

Interjú Szűcs Ferenccel

2018. 05. 11.
| Morvay Bátor, Matolcsi Zsuzsanna

A Hit Gyülekezete 2016-ban vásárolta meg a Diska Majort - amivel a 11 hektáros akácerdővel együtt - közel 30 hektáros gyönyörű, természetközeli területhez jutott a Szent György hegy oldalában. A Hit Park építése óta ez a legnagyobb beruházás, amit a budapesti gyülekezet elindított, és az országos összefogásnak hála a leendő Ranch Akadémia épitése ősz végére már be is fejeződhet. A múlt héten meglátogattuk az építkezést, ahol Szűcs Ferenccel, a kisapáti major projektvezetőjével beszélgettünk az építkezés aktuális menetéről és arról, hogy mi várja majd az idelátogatókat és a keszthelyi tábor résztvevőit. 

 

A fenti összefoglaló videó a 2018-as támogatói vacsorára készült,
amit kiegészítettünk a tavaszi építkezés felvételeivel.

 

Kezdjük először egy rövid, de mindenkit érdeklő kérdéssel: Hogy áll az építkezés a majorban?

Most éppen egy beruházás közepe táján vagyunk, véleményem szerint október-november környékén zárulnak le a munkálatok. Már a 2018-as Keszthelyi Ifjúsági Konferencia 1-1 délutáni istentiszteletének a major ad majd otthont. Reményeink szerint a konferenciaterem helyén - ahol tavaly csak egy pincealap volt - már egy szerkezetkész épületet fognak látni. Várhatóan a nyílászárók jelentős része és a tetőhéjazat is elkészül, csak a burkolat marad még hátra.

Az átadás után lesz majd egy próbaüzem, és amikor minden engedélyt megszereztünk - várhatóan 2019. tavaszán -, akkor a major mindenki számára látogatható lesz. 

 

Ez azt jelenti, hogy a gyülekezeti rendezvényeken kívül egyénileg és családosan is meg lehet majd látogatni?

Természetesen. A létesítmény megálmodói úgy tervezték, hogy a major három funkciót fog lát majd el: először is, lesznek kereskedelmi szálláshelyek (tizennyolc darab kétágyas és öt nagyobb méretű apartman), amik a tervek szerint – a rendezvények időszakán kívül – elérhetőek lesznek a gyülekezeti tagok számára. A következő funkciót a három-négyszáz fős konferenciaterem fogja betölteni, amelynek a váza már el is készült, a belső tervek véglegesítése pedig folyamatosan zajlik. A mindenki által „Keszthelyi tábornak” nevezett rendezvény jelenti majd a „csúcs” kihasználtságot, amikor 1500-2000 embernek kell helyet biztosítanunk a major területén. Ezen kívül természetesen lesznek még olyan teremszekciók, ahol kisebb-nagyobb létszámú tanfolyamokat, továbbképzéseket lehet majd tartani. Mivel projektnek komoly támogatója a Szent Pál Akadémia, ezért az ott folyó teológiai képzés egy része is kihasználja majd a major nyújtotta lehetőségeket. 

 

 

Vannak már konkrét tervek a Szent Pál Akadémia „ranch” tagozatára?

Konkrétumokat még nem tudok mondani. Amikor megkaptuk a felkérést, hogy tervezzük meg a Ranch Akadémiát – ami nem csak a Szent Pál Akadémia hallgatói számára lenne elérhető -, megnéztük, hogy mik azok a tevékenységek, funkciók és igények a Gyülekezeten belül, amiket át lehetne csoportosítani a majorba. Ezek nem konkrét dolgok, hanem inkább alapötletek voltak, melyeknek a részletes kidolgozása még előttünk áll. Felmerült, hogy ide kerülhetnének az általános iskoláink kihelyezett képzései – például az erdei iskola, vagy osztálykirándulások –, illetve az ifjúsági szervezeteknek, vagy a gyülekezet vezetőségének is  tarthatnánk itt akadémiai előadásokat, kisebb konferenciákat. Fontos, hogy ötleteljünk és kreatívak legyünk, mert a beruházásnak akkor lesz értelme, ha olyan tartalommal tudjuk betölteni a teret, ami a Gyülekezet épülését, fejlődését és előrelépését szolgálja.

Az már a következő generációk feladata és felelősége, hogy ami itt épül, azt hosszútávon megtöltsék élettel és tartalommal. A major tartós sikere nemcsak az alapítókon múlik. 

Említetted, hogy a Major legfontosabb funkcióját a nyári táborok helyszíneként tölti majd be. A keszthelyi Ifjúsági Konferencia mellett a debreceni Ifjúsági Tábor és a salgótarjáni Imatábor is a majorba költözik?

Ebben nem vagyok kompetens, de amennyire én tudom a majornak nem célja, hogy az országban a Gyülekezet regionális jelenlétét egy helyre korlátozza. Úgy gondolom, hogy elsősorban a Keszthelyen megszervezett Ifjúsági Konferencia kerül majd át ide. Ezt azonban majd a jövő fogja eldönteni és az a látás, amit Németh Sándor pásztor képvisel. 

 

 

Mennyire lesz alkalmas az infrastruktúra egy 1500-2000 fős nyári tábor lebonyolítására? Elsősorban a két legkritikusabb pontra, a szállásra és az étkeztetésre gondolok.

Semmiképpen sem akarom kikerülni a választ, de az én feladatom elsősorban az itteni beruházás koordinációja és szervezése. A táborok megszervezésével vezetőtársam, Gyurkó Tamás foglalkozik, akivel sokat beszélgetünk arról, hogyan tudjuk a munkálatok során alkalmassá tenni a majort az egyhetes tábor megtartására. Nyilvánvalóan nem tudjuk teljes mértékben reprezentálni azt a környezetet, ami Keszthelyen van. A megszokotthoz képest biztosan lesznek változások...

 

Ez a költözés egyik legfontosabb célja is egyben, nem?

Így van. Ha valaki idejön, körbenéz és meglátja a tanúhegyeket: a Csobánc- és a Gulács-, vagy a Badacsonyi- és Szent György-hegyeket, szerintem rögtön elfelejti azt, hogy száz méteren belül nincsen egy kiülős kávézó. Úgy gondolom, hogy a következő generáció - aki be fogja tölteni ezt a területet élettel, nyüzsgéssel - jól birtokba fogja venni, és ki fogja majd találni a saját, speciális környezetét. Meggyőződésem, ha öt év múlva kitalálnánk, hogy vissza kéne menni inkább Keszthelyre, sokkal többen kérnék, hogy maradjunk Tapolcán, mint akik most azt szeretnék, hogy a tábor helyszíne városi környezetben maradjon. 

 

 

Valóban, van egy aggodalom, hogy miként lehet egy teljes hetet a majorban eltölteni, de lehet, hogy ez pont azt bizonyítja, mennyire szükségünk van a helyszínváltásra...

Igen, teljesen más lesz, mint Keszthely. A szükséges infrastruktúra adott lesz, de azt, hogy végül hogyan fogjátok eltölteni a napot, az már rajtatok múlik. Ez egy új feladat lesz, hiszen nem lehet az időtöltést azzal kipipálni, hogy kifutok egy kávéra, vagy ki ér oda előbb, hogy a kerti széket elfoglalja. Itt több kreativitásra lesz szükség. Komoly kérdések ezek, és nem egyszerű rájuk válaszolni.

Az első egy-két évben mindenkinek rugalmasnak kell lennie, de biztos vagyok benne, hogy Isten nem vezet minket olyan helyre, ahol nem áldást készít a számunkra. A majorban nagyon sok elrejtett áldás van, amit nekünk kell megtalálnunk. 

 

Az egyik ilyen áldás a személyiség formálása...

Abszolút. A városi létnek is van személyiségformáló, polgárformáló szerepe, de ez más jellegű. Németh Sándor is használta a majorra az „offline” tábor kifejezést. Természetesen a mostani időben, a mobilinternet világában ezt szinte képtelenség technikailag megoldani, nem is célunk, hogy erre bárkit erővel rákényszerítsünk. A cél, hogy akik idejövünk, ne csak városi, hanem szélesebb perspektívából lássunk, és képesek legyünk elvonulni egy a megszokottnál kicsit csendesebb, nyugodtabb helyre.

Tökéletes hely lesz a „szabbati” kikapcsolódásra. 

Ha jól tudom, akkor a közel harminchektáros major területének nagy része beépítetlen lesz. Igaz ez?

Az a terület, amit megvásároltunk, tizennyolc hektáros volt – ez az, amit mi klasszikusan majornak hívunk. A terület, ahol jelenleg építkezések vannak, az ebből három hektárt vesz el. A többi tizenöt hektáron legelők, szántók terülenk el, amelyeket marhák, bivalyok, lovak népesítenek be. Ezen kívül egy tizenegy hektáros akácerdő is a birtokunkba került. Ezt a helyet amúgy már az 1700-as évektől Diska majornak hívták, és már évszázadok óta a legfontosabb funkciója az állattenyésztés és az uradalmi gazdaság működtetése volt. A nevet persze lecseréltünk, de a hely történelmi távlata azonban önmagában is nagy értéket hordoz. 

 

 

Emiatt viszont sokan nem egy magas színvonalú rendezvényközpontként, hanem – olykor kissé cinikusan – egyszerű farmként tekintenek a majorra, ahol kakasszó ébreszt, gumicsizmát kell húznod és reggel szénát pakolnod...

Tessék, máris van egy jó program: gumicsizma-futás és szénapakoló verseny… Most természetesen csak viccelek, a hely tényleg inkább egy sokoldalú rendezvényközpontként fog funkcionálni a jövőben, de a történelmi értékeket nem gondolnám, hogy ki kellene dobnunk. Nem az a cél, hogy a major klasszikus szerepét teljesen felszámoljuk, különben a Gyülekezet nem itt vásárolt volna területet, hanem egy városban, vagy annak a szélén. Annak, hogy mi egy régi, vidékies veranda alatt beszélgetünk, annak örülni kell. Ha valaki egy nagyvárosból, egy panellakásból érkezik ide, annak nagyon nagy élmény lesz, ha reggel kakasszót hall és szénabálát lát az ablak előtt. Ettől nem kell megijedni. Hiszen te is tudod, hogy a csirkehús nem a Tesco pultból származik, hanem itt rohangál körülöttünk. 

 

A major építése egy hatalmas projekt, a Hit Park óta a legnagyobb beruházás a budapesti gyülekezet életébe. Mik a legnagyobb tételek a költségvetésben?

A fő tétel benne a terültet megvásárlása, az újépítésű konferencia központ, a hozzá kapcsolódó irodák, kiszolgáló helyiségek, és az újonnan létesített apartmanok teszik ki. Több mint 4000 négyzetméteren építünk, fejlesztünk és javítunk, amik több százmilliós tételek. 

 

 

Egy ilyen volumenű közcélú projekt, általában nagyrészt állami forrásokból valósul meg. Mekkora a közpénz aránya a major építésében?

Bőven 1% alatt.

A major – hasonlóan a gyülekezet legtöbb építkezési projektjéhez –, tisztán a hívők anyagi támogatásából épül.

A kivitelezés egyszeri és hatalmas volumene miatt, egyedül banki hitelt vettünk igénybe.

 

A szerteágazó projekt nagy részét egy generálkivitelező végzi. Mennyire tudtok velük együttműködni? Elégedettek vagytok a munkájukkal?

Amikor a beruházás elindult, egy belső tenderen meghirdettük a kivitelezést és a döntést végül egy generálkivitelező mellett hoztuk meg. Én most dolgozok velük először, ami nagyon harmonikus és kellemes élmény. A mi stílusunk egy bizonyos rugalmasságot igényel, hiszen a Gyülekezet nem egy standard, versenyszférából jövő megrendelő.

Nem egy üzleti tervet, hanem a közösségünk jövőjét szolgáló, sokrétű koncepciót szeretnénk formába ölteni. Az ehhez szükséges rugalmas, támogató és nagylelkű hozzálás abszolút megvan a kivitelezőben. 

Sok gyülekezeti építkezést láttál és személyesen is menedzseltél már. Azokhoz képest ezt a projektet mennyire látod gördülékenynek? Csúszásban vagytok?

Bár van egy csúszás az eredeti tervekhez képest, mégis ez az egyik leggördülékenyebb építkezés, amin eddig részt vettem. Természetesen itt is – mint minden egyes beruházásnál - vannak előre nem látott dolgok, amikre reagálnunk kell.  Ezen kívül a Gyülekezet részéről is vannak változtatások, kérések, mert a beruházás közben folyamatosan új impulzusokat kapunk arra vonatkozóan, hogyan tudjuk a végcélt a lehető legjobban elérni az építkezés során. Ismétlem, nem egy „piaci szereplő” vagyunk, aki csupán a vendégéjszakák számát akarja maximalizálni. A közösség érdekét képviseljük és az alapítóban, Németh Sándorban megfogant látást szeretnénk kivitelezni. Az utóbbi a legnagyobb feladat számunkra.  Azt reméljük, hogy az a bizonyos, megfoghatatlan és örömteli életérzés, ami a majort jellemzi, a végére is megmarad, és aki ide belép – nem azt mondja majd, hogy „hú, de jó ez a kilincs”, hanem – azt tapasztalja, hogy például könnyebb neki ezen a helyen imádkoznia.

A végső célunk, hogy Ranch Akadémia egy kedves, harmonikus hellyé váljon, ahol az Úr jelenléte is megnyugszik. 

 

Pont a beszélgetésünk előtt került sor egy magas színtű értekezletre a Gyülekezet vezetősége és a kivitelező között. Miről tárgyaltatok?

Ez egytöbb szakágat érintő, kooperációs egyeztetés volt a beruházók, a tervezők és a kivitelezők között. Most nagyobb hangsúlyt fektettünk a belsőépítészeti témákra, szóba kerültek a dizájnnal kapcsolatos alternatívák. Arra törekszünk, hogy mindenkit elsőre megfogjon az épület. Az ehhez szükséges színeket, anyagokat, szanitereket, nyílászárókat választottuk ki. Funkcionális kérdésekre is sor került. A vége pedig egy igazán kreatív ötletelés volt a zöld gyepen arról, hogy hova helyezzük a nagy kerti pavilont, ami alatt több száz ember tud majd elférni kényelmesen. A régi ugyanis kicsi volt és elég rossz állapotú, ezért teljesen újat építünk a helyére, de sok mindenről beszéltünk még. Voltak mindenre érvek és ellenérvek, hol egyik győzött, hol a másik, de úgy gondolom a végén mindenki úgy állt föl, hogy egy nagyon sikeres találkozó áll mögöttünk, melynek során sok kérdésre választ kaptunk. 

 

Akkor itt is érvényesült, hogy sok tanácsos által születik egy jó koncepció...

Igen, de azért a sok tanácsost jól össze kell hozzá válogatni. A túl sok résztvevő szerintem inkább szétszórja az ötleteket. 

 

 

Ahogy látom a látványterveken végig az üvegfalak és tágas ablakok dominálnak...

Részemről én nagyon elfogult vagyok, mert ez a hely számomra Magyarország, sőt, a világ egyik legszebb helye.

Sok-sok emberrel gondoltuk végig a koncepciót, hogy azt a természeti kincset, adottságot, ami körbevesz minket, azt ne kizárjuk, hanem beintegráljuk az épületekbe.

Ezért van a jogszabályokhoz képest is maximálisan kihasználva az üvegfelületek nagysága a tervrajzokon. 

 

Hogyan fogadta a környék lakossága a Hit Gyülekezete – több mint 30 hektáros – projektjének a megjelenését? Örültek, hogy itt vagyunk?

A helyi lakosokkal semmiféle ellenállásba nem ütköztünk, egyedül a hatóságoknál voltak fennakadások és félreértések. Az aggodalmaikat viszont sikerült eloszlatnunk, amikor elmagyaráztuk nekik, hogy nem természeti és társadalmi környezetből akarunk elvenni, hanem ellenkezőleg, azt akarjuk építeni. A helyi vezetők és a környező települések polgármesterei meglepő módon, nagyon támogatóan állnak hozzá az építkezéshez, mert fejlődést látnak benne. A térségben ez a beruházás nagy jelentőségű, a lakosság inkább fellendülést vár tőlünk, mint problémát. A résztvevőkön és a fiatalokon is múlik, hogy ebben ne csalódjanak. 

 

 

A kivitelezők mellett sokan társadalmi munka formájában is részt vettek a major fejlesztésében. Melyik területen nyújtottak ők segítséget? 

A régebbi épületek felújításánál – melyek a beruházásnak nem voltak részei –, ilyen az „L” alakú épület, ahol társadalmi munkából burkolás, festés, mázolás, villanyszerelés és vízvezeték szerelés zajlott. A tizenegy hektáros erdő megtisztítását és járhatóvá tételét is döntően társadalmi munkából tudtuk megoldani. Itt megragadva a pillanatot, szeretném megköszönni azoknak a vidéki gyülekezeteknek, idősebbeknek és fiataloknak a támogatását, akik részt vettek a fenti munkálatokban. Természetesen a jövőben is számítunk a gyülekezet tagjainak aktív részvételére a munkában, mivel egy ekkora terület mindig bőven tartogatt új feladatokat. Szeretném még kiemelni Molnár István barátomat és kollégámat, aki a helyi munkákat koordinálta annak érdekében, hogy minden jól és hatékonyan működjön.

Nagyon nagy köszönettel tartozunk még a támogatói vacsora résztvevőinek. Magánszemélyek, gyülekezetek és cégek támogatták anyagilag ezt a beruházást. Szeretném nekik kifejezni a hálánkat, hiszen nélkülük nem tartanánk ott, ahol most vagyunk.

 

Ha elkészül, önfenntartó lesz a major működése? 

Összesen 4200 m2 hasznos lakterületű ingatlanról van szó, aminek fenntartása nem kis összeget jelent. Ennek elérése azonban minimális elvárás, mert nem jó, ha a beruházáson túl a Gyülekezetnek a fenntartást is finanszíroznia kell. Nem az az elsődleges cél, hogy a major profitot termeljen, de nem árt, ha van olyan plusz bevétel, amit vissza tudunk forgatni a jövőbeni fejlesztésekbe. 

 

Megoldható, hogy minden hívő, társadalmi és anyagi helyzetétől függetlenül élvezni tudja a major nyújtotta lehetőségeket?

Ez az ingatlan alapelve. Nem egy elkülönített gyülekezeti rétegnek készült, hanem mindenki számára szeretnénk elérhetővé tenni a használatát. A szállások árait is különböző igényeknek megfelelően szeretnénk majd kialakítani.

A lényeg, hogy ezt a területet egy folyamatos, élő tartalommal töltsük meg és a gyülekezet minden rétege büszke legyen rá.

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások