Jelenlegi hely

Egyházi hírek

A 70 éves Izraelt ünnepelte a győri közélet színe-java
Egyház és társadalom

A 70 éves Izraelt ünnepelte a győri közélet színe-java

2018. 06. 21.
| Győri Hit Gyülekezete

Borkai Zsolt polgármester fővédnöksége alatt ünnepelték a modern Izrael Állam megszületésének 70. évfordulóját a Győri Hit Gyülekezete Salamon-termében. A június 14-i rendezvényen a győri polgármester és Tóth Géza lelkész mellett beszédet mondott őexcellenciája Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete és dr. Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. Az eseményt rendkívüli érdeklődés kísérte. A zsidó és keresztény hívők ünnepléséhez Győr-Moson-Sopron megye számos országgyűlési képviselője csatlakozott, kormánymegbízottak, a Rendőrség és Katasztrófavédelem megyei vezetői, a győri gazdasági, kulturális és oktatási szféra prominensei fejezték ki szimpátiájukat Izrael iránt.

Ezékiel látomása a szemünk előtt teljesedik be

– hangsúlyozta a modernkori Izrael születésének spirituális gyökereit Tóth Géza, a Győri Hit Gyülekezete lelkésze. Beszédében kitért a zsidóságot és kereszténységet egységesítő konfliktusokra is. Yossi Amrani nagykövet méltatta a közép-európai régió kiállását a zsidó állam mellett, és Magyarország további támogatását kérte a nemzetközi fórumokon.

Mindannyian a Könyv népei vagyunk

– erősítette a jelen lévő zsidó és keresztény hívők egységét dr. Mikola István. A szintén hetvenedik életévében járó államtitkár rámutatott azokra a hasonlóságokra is, amelyek összekapcsolják Izraelt Magyarországgal. A földrajzi adottságok kiaknázásában, a demográfiai kihívások megoldásában, az egymás melletti értelmes együttélésben a közel-keleti ország mind-mind olyan példát kínál hazánknak, melyek új utakat nyitnak a dinamikus fejlődésben. Borkai Zsolt a két nép közötti párhuzamot a függetlenség és tisztelet értékeiben ragadta meg. A győri polgármester kiállt a helyi zsidó közösség, és annak értékei mellett, hangsúlyozta a város együttműködését izraeli testvérvárosával, Nazareth-Illittel. 

Az est emelkedettségét Lugosi Dániel Ali klarinétművész játéka alapozta meg, aki már a rendezvény első pillanataiban a Szentföldre repítette a hallgatóságot. A múlt és jelen összefonódását, a bibliai próféciák megelevenedését az ATV és a Hit Gyülekezete koprodukciójában készült rövidfilm prezentálta.

Rég volt részem ilyen erőteljes intellektuális élményben

– fejezte ki köszönetét a szervezésért egy a rendezvényen résztvevő egyetemi oktató. A program végén megnyílt a „Dán folyótól Eilatig” című fotókiállítás is, az alkotások július közepéig megtekinthetőek.

Az eseményen készült videofelvétel az alábbi linken elérhető.

A képre kattintva, kérjük, tekintse meg a galériát!

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások


Egyház és társadalom
2018. 10. 28.

Mandulafa Óvoda átadó ünnepség

Hitélet
2017. 11. 16.

Facebook live Németh Sándorral (#5)

Hitélet
2019. 01. 22.

A ház szolgája és építője

Oktatás
2017. 06. 19.

TÍZ ÉVES A SZTÁRAI ÓVODA