Jelenlegi hely

Egyházunkról

Mivel a 20. században, a 2. világháború előtt és után egyaránt többször is mélyen sérült a lelkiismereti és vallásszabadság Magyarország tekintélyelvű, illetve diktatorikus rendszereinek egyházpolitikájában, a Hit Gyülekezete alapítói úgy látták helyesnek, hogy e körülményekre való tekintettel - fenntartva a 2000 éves egyetemes keresztény egyházzal és az 1900-ban útjára indult pünkösdi-karizmatikus mozgalommal való szellemi folytonosságot és testvéri közösséget - egy új egyházszervezetet, bibliai hiten álló evangéliumi csoportot hozzanak létre 1979-ben. Alapító lelkészét, Németh Sándort és feleségét, Németh Juditot 1980-ban szentelték fel pásztornak.

  • Budaörsi istentiszteletBudaörsi istentisztelet
  • Egyház bejegyeztetéseEgyház bejegyeztetése
  • Prince házaspár BudaörsönPrince házaspár Budaörsön

A független pünkösdi-karizmatikus közösség a pártállami években csak illegalitásban tudta az istentiszteleteit megtartani. Rendezvényeit, vezetőit a kommunista titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta. 1989-re a gyülekezet létszáma már elérte a 2000 főt. 1989-ben az állam a Hit Gyülekezetét az 1895. XLIII. törvénycikk alapján elismert vallásfelekezetté nyilvánította.

1998 óta az egyszázalékos felajánlások alapján a Hit Gyülekezete a negyedik legtámogatottabb egyház Magyarországon. A gyülekezet istentiszteleteit rendszeresen látogató hívek száma meghaladja a 70 ezer főt.


A Hit Gyülekezete az önfenntartó egyházmodell híve.

Az 1% -os adófelajánlásokon és az iskoláknak járó normatívákon kívül
más állami támogatást nem vesz igénybe.


Az egyháznak több mint kétszáz közössége működik szerte az országban és a határokon túl. Valamennyi szomszédos országban vannak helyi közösségei, valamint Németországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is. A gyülekezet által kiküldött szolgálók azonban többször megfordultak már Kirgizisztánban, Kambodzsában és több afrikai országban is.

A gyülekezetek jelentős része saját tulajdonú ingatlanban rendezi istentiszteleteit, melyek közül a mintegy tízezer fő befogadására alkalmas budapesti Hit Csarnok a legnagyobb, de Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Salgótarjánban is több mint ezer férőhelyes istentiszteleti csarnokban működnek a Hit Gyülekezete helyi közösségei.

A Hit Gyülekezete központja a közel nyolc hektáron elterülő, Budapest X. kerületi Hit Park. A parkon belül található az elsősorban istentiszteletek tartására szolgáló Hit Csarnok, a Szent Pál Akadémia, több videó és hang stúdió, a Hetek Országos Közéleti Hetilap szerkesztősége, házasságkötő terem, egy sport létesítmény, iroda épületek, valamint egyéb, a gyülekezeti élet működtetéséhez szükséges irodák és helyiségek.

  • Hit ParkHit Park
  • Szent Pál AkadémiaSzent Pál Akadémia
  • Bornemisza Péter GimnáziumBornemisza Péter Gimnázium

A Hit Gyülekezete Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Salgótarjánban működtet oktatási, ill. népjóléti intézményeket (általános iskola, gimnázium, szakképző iskola, óvoda, bölcsőde). Az egyház államilag akkreditált teológiai főiskolája, a Szent Pál Akadémia az ország második legnagyobb létszámú teológiai intézménye.

A Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány szociális tevékenységet, családsegítést, időskorúak gondozását, továbbá nevelést, oktatást, képességfejlesztést, ismeretterjesztést, kulturális közhasznú tevékenységet folytat.

A Hit Gyülekezete a rászorulókon való segítségnyújtás céljából hozta létre karitativ-szociális szervezetét, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatát (HISZ). HISZ ruharaktára széleskörű szolgáltatást nyújt minden hozzá forduló rászoruló számára. A raktár havi átlagban 1500-2000 kg ruhaneműt közvetít ki. Ez 100-150 főt illetve családot jelent. Főleg téli időszakban hajléktalanok, szociálisan rászorulók részére meleg, ill. hideg étel elkészítése, azaz úgynevezett teajárat, illetve "gulyáságyús" ételosztás.

  • ÉtelosztásÉtelosztás
  • RuhaosztásRuhaosztás
  • GyermekétkeztetésGyermekétkeztetés

Az egyház közhasznúsága helyreállt emberi életekben mérhető leginkább.

A Hit Gyülekezete fennállása óta erős, virágzó családok
és sikeres polgárság megteremtésén munkálkodik.


Szakmai szervezetek is elismerik kiemelkedô eredményeit a drogos fiatalok, alkoholisták, bűnöző életmódot, illetve deviáns viselkedést folytató személyek társadalmi reintegrációjában.

A Hit Gyülekezete kiadóként eddig közel egymilliós példányszámban jelentetett meg könyveket ismert keresztény szerzők tollából. A közösség zenei CD-i, kazettái százezres nagyságrendben keltek el eddig.

A 90-es évek elején elindult a tolmácsszolgálat a Hit Gyülekezetében. A kezdetekben a külföldi vendégek mellé ültek a fordítok, ma már külön tolmácsfülkék és megfelelő technikai háttérrel egyszerre 130 fő hallgathatja a prédikációt a helyszínen. Ezen felül zárt láncú közvetítés segítségével egész gyülekezetek tudják Szlovákiában, Ausztriában és Németországban nézni és hallgatni az istentiszteleteket. A több, mint 50 tolmácsból és majdnem 20 protokollért felelős személyből álló szolgálat angol, német, román, szlovák, francia és orosz nyelveken teszi követhetővé állandó jelleggel a tanításokat. Ezen felül igény esetén olasz, spanyol, portugál, kínai, lengyel, valamint perzsa és héber nyelven is lehet tolmácsolást kérni.

Az istentiszteleteken jeltolmácsolás is elérhető!