Jelenlegi hely

Egyházi hírek

A tékozló fiú története - az örökség átvétele
Hitélet

A tékozló fiú története - az örökség átvétele

2017. 11. 05.
| Wischin Tibor

Németh Sándor vezető lelkész a tékozló fiú történetéről beszélt a november 4-ei istentiszteleten, amelyből megismerhetjük az örökség, a generációs áldás átvételének akadályait, feltételeit.

A lelkész kifejtette, hogy a bibliai történeteket először mindig szó szerint kell értelmezni. A Lukács 15:11-32-ben leírt tékozló fiú története során Jézus valószínűleg egy megtörtént esetet használt fel példaképpen, hogy bemutassa az örökség, generációs áldás átvételének csapdáit. A gazdag zsidó család példájából kiindulva megtudhatjuk, mi az oka annak, hogy a keresztény szülők gyermekei fellázadhatnak. A második vagy harmadik generációs keresztények a generációs áldást sokszor természetesnek veszik, nem látják, hogy az áldások mögött életművek vannak.

A tékozló fiú esetén a kevélység volt a fő probléma, ami magával hozta a függetlenségi vágyat, ami miatt nem akart szellemi vezetőt követni. Sok fiatal elszakad az áldott családjától, de Isten például Ábrahámot az 1 Mózes 12:1-4 alapján egy nem áldott családból hívta ki, tehát az áldásnak nem a gazdag háttér a feltétele. A Galata 3:8-9 és 3:13-14 alapján az áldás forrása Jézus Krisztus megfeszítése, ami mindenki számára elérhető. Németh Sándor elmondta, hogy ő is megértette, hogy nem önmaga miatt áldja meg Isten, hanem Ábrahám által a megfeszített Jézus Krisztuson keresztül. A lelkész kihangsúlyozta, hogy először a másén kell hűnek lenni, mint Elizeus, aki először Illés szolgája volt, vagy Józsué, aki Mózes kezére öntötte a vizet.

Fontos, hogy a nevelésben megszerettessük a gyerekekkel Isten Igéjét és kívánatos példát adjunk.

A tékozló fiú a vagyona elvesztése után rájött, hogy az apjánál még egy béresnek is jobb dolga van, mint neki. Sokszor azonban az aposztata fiatalok azért nem tudnak visszatérni Isten útjára, mert van mellettük egy hölgy, aki leuralja őket, vagy egy erős férfi, aki ezt minduntalan megakadályozza. A visszatérés érdekében az ilyen kapcsoltatoktól meg kell szabadulni.

A tékozló fiú története azonban nem csak az elszakadt fiúról szól, hanem testvéréről a haragos fiúról is, aki elkötelezetten szolgált. Az Atya a haragos fiúhoz is kiment, kérlelte, vigasztalta, buzdította, hiszen van hízott borjú, amivel táplálkozhat Isten népe, aki szolgál. A pásztor kifejtette, hogy mi nem vagyunk robotosak, vannak jogaink, hiszünk a  bővölködés üzenetében, hogy Isten már itt a Földön megáld, nem csak a Mennyben.

Isten azt üzeni a tékozló és a haragos fiúnak:

Teljes szívvel térjetek meg Isten Igéje alapján, épüljetek be Isten házába és ne vessétek meg a generációs áldást!
 

Elhangzott igék:
Lukács 15:11-32
Galata 3:8-9 és 3:13-14
1 Mózes 12:1-4

 

 

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások


Hitélet
2018. 10. 06.

Út Krisztus jelenlétébe

Hitélet
2017. 11. 16.

Facebook live Németh Sándorral (#5)

Egyház és társadalom
2018. 09. 30.

Készülj fel az Úr napjára!

Hitélet
2018. 07. 14.

Út a Pokoltól a Mennyig