HIT GYÜLEKEZETE OKTATÁSI FŐIGAZGATÓSÁGA
2018. 10. 28.
Dr. Gémesi György beszéde
Mandulafa Óvoda átadó ünnepség, 2018. október 21.

Mandulafa Óvoda átadó ünnepség, 2018. október 21.

Mindenkit szeretettel köszöntök!

Amikor egyházi rendezvényre megyek akkor mindig azt szoktam mondani, hogy „Kedves testvérek!”, hiszen ahova én járok közösségbe ott mi így szólítjuk egymást és úgy is gondolom, hogy valahol összeérnek azok a szálak, amelyek értékrendben, a mi alap értékrendünket adják meg.

Tehát: Kedves Testvérek, Hölgyeim és Uraim!

Ebben az épületben én valamikor '92 körül jártam, amikor bezárt. A tangazdaságnak volt az épülete és akkor már polgármesterként meghívott az ottani igazgató aztán pedig itt állt üresen hosszú időn keresztül. Nagyon jó helyen volt ez az épület, állami tulajdonban, igazándiból nem önkormányzati hatáskör, de láttam, ahogyan szépen leromlik. A korábbi tangazdaság, ami az egyetem köré felépült megszűnt, hiszen átalakult a világ és ez az épület itt állt üresen.

Aztán közben többször megkeresett lelkész úr (Mihály József), hogy hogyan lehetne valahogy azokat a törekvéseket keretek közé tenni, hogy óvodája legyen Gödöllőn a Hit Gyülekezetnek. Ugyan elindultak bizonyos jellegű lehetőségek kint a gyülekezet melletti telken, de ez a beruházás nagyobb volumene miatt még nem fejeződött be. Hosszú, hosszú időn keresztül ez az aktivitás mindig újra es újra feltört, ami nekem azért volt szimpatikus mert én is nagyon család- és gyerek centrikus vagyok és belül azt gondoltam, hogy talán csak lesz valami lehetőség arra, hogy megtalálják ezt a helyet. Több próbálkozás volt ezekből is, többször beszéltünk, többször is találkoztunk. (Nem csak, amikor fut a városban és edzi az erejét. Én is sportoló vagyok, én mostanában inkább biciklizek, ő fut, de ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert akkor tudja az ember igazán a lelki-testi egyensúlyát összerakni, ha sportol is.) Tehát többször is beszéltünk, hogy van-e óvoda funkcióra alkalmas ingatlan, aztán végül is megtalálták ezt a helyet és egyik pillanatról a másikra, én csak jöttem mentem - rengeteget járok erre - elkezdett mozogni a terület.

Közben jött egy kérés - a jegyzőhöz, mert hogy jegyzői hatáskör - hogy tudnánk-e  minél gyorsabban és problémamentesen kereteket adni az óvoda jogi hátterének, amire nyilván megvolt a lehetőség. Támogattam magam is és a jegyző asszony, jegyző úr is egyébként támogatta ezt a törekvést.

De, amit ki szeretné emelni, az az, hogy nekem is az volt szimpatikus, hogy egyszerűen minden szombat, vasárnap, hétköznap láttam, hogy itt olyan nyüzsgés van, hogy elképesztő. Dolgoztak, dolgoztak és dolgoztak mert akartak valamit, mert szerettek volna valamit. És ebben a városban szerettek volna valamit, én pedig ennek a városnak vagyok a polgármestere. Nem biztos, hogy mindenkivel hasonlóan gondolkodunk, de én ennek a városnak vagyok a polgármestere és ebben a városban akartak értéket teremteni, keretet adni, épületet adni annak a sok gyermeknek, akikből most már egy pár itt van szerintem előttem és még sokan majd feltehetően tervezve vannak.

Ez tehát nagyon szimpatikus volt, mondtam a saját gyülekezetemben, hogy nézzétek meg, nézzetek csak oda, vegyetek példát arról, hogy igenis vannak célok amiért ilyen szinten össze lehet és össze is kell fogni.

Aztán egyszer csak elkészült, lekerültek a különféle külső építészeti elemek. Valamelyik reggel bejöttem ide, csináltunk egy élő bejelentkezést, találkoztam valakivel és mondta, hogy lassan elkészül - ez még talán a nyár végén volt - és aztán lelkész úr meghívott a megnyitóra, amire örömmel jöttem.

Higgyék el, hogy vannak dolgok, amik összekötnek bennünket, összekötnek bennünket az éterben, összekötnek bennünket a lelkünkben, a szívünkben, de összekötnek bennünket a földön is. Ez pedig nem lehet más, mint a család és a gyermek. Az, hogy óvoda van - Gödöllőn egyébként 7 óvoda van 2 egyházi óvoda és 5 városi óvoda és gyerekekkel tele van - fontos és jó. Mert gondolkodhatunk okosakat, mondhatunk okosakat, ha nincs gyerek, akkor nem lesz jövője ennek a nemzetnek.

Az óvoda megteremti azokat a lehetőségeket, hogy ezek a kis gyermekek elkezdjék a megfelelő keretek között tanulni a mindennapi élet dolgait és szépen az életkoruknak megfelelően megkapják a tudást, azokat az értékeket, amiket beléjük kell táplálni ahhoz, hogy aztán ha kikerülnek a világba sose szakadjanak el tőlünk, versenyképesek legyenek és nekik is fontos legyen a család és a gyermek.

Köszönöm a meghívást, örömmel jöttem. Gratulálok ehhez a hihetetlenül nagy teljesítményhez. Azt is tudom, hogy nincs minden kész, mert miért lenne. Amikor az ember a saját házába beköltözik akkor sincs minden kész, miért gondolja azt az ember, hogy máskor így kellene lenni, de annak meg vannak a feltételei, hogy elinduljon - és már el is indult - ezeknek a gyerekeknek az oktatása, és biztos vagyok benne, hogy továbbra is szépen fejlődni fog ez a gyönyörű nagyon szép parkos környezetben levő épület itt a városban.

Sok erőt és sikert kívánok és legyenek büszkék magukra.

Köszönöm szépen!

Aktuális híreink