Jelenlegi hely

Egyházi hírek

 Azbej Trisztán: A kereszténység a legüldözöttebb vallás
Egyház és társadalom

Azbej Trisztán: A kereszténység a legüldözöttebb vallás

2018. 04. 21.
| Csidei Szilvia

Április 19-én Székesfehérváron újabb HIT KRESZ rendezvényt tartottak, ezúttal „A keresztényüldözések aktuális helyzete” címmel. Azt est vendégei Vargha Tamás parlamenti államtitkár és honvédelmi miniszterhelyettes, Diósy Anna a Demos Shakarian Örmény Kulturális Egyesület alelnöke és Azbej Trisztán, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkár voltak.

Miután Grósz István lelkész, az est házigazdája köszöntötte a vendégeket, először Vargha Tamásnak adta át szót. Az államtitkár leszögezte, hogy néhány éve a világ megváltozott és a keresztényüldözés már nem történelem csupán, hanem most is jelen van a világ számos pontján.

Szomorúsággal tölt el, hogy valahol a világban valakiket üldöznek a hitük miatt, ezt nem nézhetjük tétlenül. Amellett, hogy megvédjük hazánkat és megteszünk mindent polgáraink biztonságáért, erőnkhöz mérten segíteni is szeretnénk azokat - elsősorban keresztényeket -, akik a világ azon részén élnek, ahol erre szükség van .

Diósy Anna az 1915-ben történt örmény népirtás tragédiájának példáján hívta fel a figyelmet korunk kihívásaira. A fiatal előadó hölgy az örmény diaszpóra leszármazottjaként és keresztényként személyesen is érintett a témában.

Azbej Trisztán államtitkár pedig előadásában kifejtette, hogy több mint 80 országban tudnak keresztényüldözésről. 

Bár sokan tagadják, de jelenleg tíz, a vallása miatt üldözött emberből legalább nyolc keresztény.

Megindító előadását fényképekkel és - többek között a Közel- Keletről, Sziriáról, Libanonról, Irakról, valamint az Afrikában kialakult állapotokról készült - saját videóival illusztrálta. Bemutatták a "Hungary Helps" program keretein belül végzett munkájukat is. 

A "Hungary Helps" egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, mely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi a világ migrációs kibocsátó területein. Összefogja a korábban indult, és a jövőbeni - szegénység ellen, az emberi és kisebbségi jogokért, illetve a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében történő - segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat.

Az előadások utáni fórumon a vendégek válaszoltak a jelenlévők kérdéseire, majd egy közös imával zárták a rendezvényt.

A képre kattintva, kérjük, tekintse meg a galériát!

Megosztás


megosztás facebookon
megosztás facebookon

Kapcsolódó írások


Egyház és társadalom
2016. 10. 14.

„A fehér nem üti a feketét”

Egyház és társadalom
2017. 05. 19.

Új játszóteret adtak át Székesfehérváron

Egyház és társadalom
2017. 01. 26.

Az életeket megváltoztató hitújítás

Egyház és társadalom
2018. 05. 26.

Ranch Akadémia erdőtisztítás

Egyház és társadalom
2017. 11. 03.

Regionális konferencia Székesfehérváron